18 feb

Pål Steigan – Er det ikke på tide å ta inn over seg hva Syria-krigen egentlig er?

Krigen i Syria har snart pågått i sju år etter den spede begynnelsen i form av det såkalte opprøret i 2011. Siden da har hundretusener blitt drept, millioner drevet på flukt og et av FNs medlemsland revet i stykker. Titusenvis av tonn med våpen er pøst inn i landet – og fortsatt er det mange som ikke ser hva denne krigen er, men klamrer seg til forestillingen om at den er en krig (eventuelt en «revolusjon») «mot diktatoren Assad». Har de noen gang prøvd å tenke gjennom hvor disse titusenvis av tonn med våpen kommer fra? Kan de ikke kjenne igjen en imperialistisk krig via stedfortreder når de ser den?
Man behøver ikke ta våre ord for det. Hvis man foretrekker det kan man lese hva USAs forrige visepresident Joe Biden sa til studentene på Harvards John F. Kennedy Forum 2. oktober 2014. I en svært åpenhjertet tale viste han til hva USAs allierte Tyrkia, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater gjorde i Syria:
They were so determined to take down Assad and essentially have a proxy Sunni-Shia war, what did they do? They poured hundreds of millions of dollars and tens, thousands of tons of weapons into anyone who would fight against Assad — except that the people who were being supplied were al Nusra and al Qaeda and the extremist elements of jihadis coming from other parts of the world.
Kort sagt, USAs visepresident innrømte allerede for snart tre og et halvt år siden at Syria-krigen er en stedfortrederkrig der USAs nærmeste allierte i Midtøsten har finansiert og væpnet terrorister og leiesoldater og forsynt med med tusenvis av tonn med våpen. Det han ikke sa, men som vi vet svært godt fra andre kilder, er at USA i høyeste grad har hjulpet sine allierte med å skaffe våpen til disse terroristene. Pentagon har kjøpt østeuropeiske våpen på Balkan og i tidligere Warszawapakt-land og sammen med kriminelle nettverk fraktet dem via Tyrkia og Saudi-Arabia til Syria. Disse våpnene har svært raskt havnet i hendene på al-Qaida og den såkalte islamske staten, som ikke er noe annet enn en franchise som de islamistiske statene bruker til sine formål, et slags Blackwater med Koran. Det Joe Biden heller ikke sa, naturligvis, er at også Israel hele tida har hatt en hånd og en arm med i dette spillet.
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s