31 okt

UPPDATERING

Ännu en attack från Israel, om det nu är sant! Är det den tredje gången i år? Tidigare i slutet av januari, och i maj?
rt.com – Israeli planes strike Syrian military base – US official confirms to media

Israeli warplanes struck a Syrian air defense base near the port city of Latakia on Thursday, an Obama administration official confirmed to CNN.

Neither the Syrian nor Israeli governments have commented on the alleged attacks.

russiancouncil.ru – Syrian Issue Cannot Be Resolved Through Force

In the run-up to the Geneva-2 conference, Petr V. Stegniy, Russia’s Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary and a RIAC member, shares his views on the Syrian crisis and possible ways to resolve it.

rt.com – All Syria’s chemical weapons production lines destroyed – OPCW

Förstörandet av suveräna stater var nog målet med det som kallades ”arab spring”. Men som det ser ut nu så har de som låg bakom det upplägget åkt på ett rejält bakslag i Syrien – Sharmine Narwani – Forget Democrazy, Give Me Safe Borders

Almost three years after the Arab Spring began its region-wide sweep – ostensibly in search of democratic change – scant attention has been paid to one of its most dangerous consequences: the fraying of borders.

Man kan spekulera om vad som ligger bakom att Sveriges Radio beter sig på ett sätt som är helt olikt dom. Kan det vara så att maktstrukturen bakom kulisserna håller på att krackelera så att vi ser början på något nytt, fri media? Nej det vågar man förstås inte tro på riktigt, eller?
Ett inlägg till idag – sverigesradio.se – Polisen utreder inte vapensmuggling till Syrien – och ett till – Grafik: Så når vapnen till rebellerna i Syrien

slut på uppdateringen ___________________________

Varför??? publicerar Sveriges Radio det här? Och varför nu?
sverigesradio.se – Svensk före detta imam smugglar vapen till Syrien

En tidigare imam vid en av Sveriges större moskéer, har sedan ett och ett halvt år smugglat stora mängder vapen till rebellerna i Syrien. Det kan Ekot avslöja i dag.

Haytham Rahmeh organiserar affärerna. Han ser till att vapen köps upp och hämtas framför allt i Libyen men också i europeiska länder som Bosnien. Sedan fraktas de vidare till Turkiet med båt eller flyg och körs sedan över gränsen där rebellerna tar emot.
Enligt Thomas Tjäder, säkerhetspolitisk expert på ISP, Inspektionen för strategiska produkter, myndigheten för kontroll av vapenexport, är vapensmuggling till Syrien ett brott mot krigsmateriellagen och kan ge upp till fyra års fängelse.
I det här fallet gäller det en svensk medborgare men det räcker faktiskt att det är någon som är skriven här för att det ska vara ett brott i Sverige. Att vapnen aldrig passerar Sverige, spelar ingen roll, säger Thomas Tjäder.
– En som är bosatt i Sverige eller stadigvarande vistas här får inte heller förmedla försvarsmateriel som befinner sig utomlands utan att ha tillstånd från oss, så det är också förbjudet, säger han.
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s