17 okt

Thierry Meyssan kommer återigen med en artikel – A Page Has been Turned: Western Retreat from Syria, NATO Packs It In. Turkey on the Verge of a Nervous Breakdown – där han menar att USA/Nato/väst är på väg att dra sig ur fientligheterna mot Syrien. Han har tidigt i våras sagt att väst slutade ge stöd åt de väpnade grupperna när Ryssland och Kina stoppade FN-resolutionen som skulle kunna bana väg för en Nato-attack. Och för en dryg vecka sen kom han med nya uppgifter om västs tillbakadragande. Men det är möjligt att han har rätt nu, Ziad Fadel på Syrian Perspective är inne på samma linje. Ryssland tillsammans med några andra fd Sovjetländer i försvarssamarbetsorganisationen CSTO håller på att sätta samman en stor styrka som skulle kunna gå in i Syrien som fredsövervakare. Man inledde i början av oktober en stor övning med ett scenario som liknar situationen i Syrien. I överenskommelsen från Geneve i juni, som förhandlades fram under Kofi Annan, talas det om att en fredsbevarande styrka kan sättas in om båda sidor kräver det. Free Syrian Army avslog överenskommelsen, men som opposition räknas nu de politiska partier som deltagit i möten i Damaskus på sistone.
Det borde vara svårt för väst att förhindra att en fredsbevarande styrka sätts in om Syrien och Ryssland finner det lämpligt.
Andra tecken på att väst ändrat inriktning, enligt Meyssan, skulle kunna vara att vid sex olika tillfällen har rebellgrupper inne i Syrien fått order från Nato’s sambandscentral i Turkiet om att dra sig ur städer och gruppera om på ett visst ställe för att förbereda en ny offensiv. Väl ute ur städerna är dessa grupper ett relativt lätt byte för den syriska militären! Kan det vara så att Nato gör så med flit för att bli av med dom?
Händelserna i Turkiet på senaste tiden, först oroligheterna vid gränsen och sen nedtvingandet av ett civilt flygplan, skulle kunna vara ett försök från Erdogans sida att hålla Nato/väst involverade i situationen.

* * *

Syria ‘interested in exploring’ truce

The Syrian government is interested in exploring a ceasefire in the 19-month conflict as proposed by international envoy Lakhdar Brahimi, foreign ministry spokesman Jihad Maqdisi said on Tuesday.
But he stressed that for a halt to the violence, the rebels and their backers would need to be involved too.
“In order to succeed in any initiative, it takes two sides,” Maqdisi said in answer to a question from AFP.

Press TV – UN commission concerned about rising number of foreign insurgents in Syria

Syria army destroys weapons smuggling tunnel in Homs

British man charged over kidnapping of Dutch photographer in Syria

A British man has been arrested and charged over the kidnapping of Dutch photographer Jeroen Oerlemans and his Sunday Times colleague John Cantlie in Syria, several media report on Thursday.

US Admits Allies are Arming Al Qaeda in Syria – Began in 2007, Extremism Export: US admits arms sent to Syria find jihadists

worldmathaba.net – Syria Real News – October 17 roundup

Annonser
 1. #1 av Kerstin på 18 oktober, 2012 - 02:37

  Jo, det är ju ganska motstridiga uppgifter man fått på sistone om situationen i Syrien. Somliga menar att ”rebellerna” vinner mark, andra säger tvärtom och när nu Turkiet laddar upp vid gränsen så har det ju gett intryck av sammandragning för det stora västliga angreppet på Syrien, i synnerhet som det påstås att USA har en massa soldater i Jordaninen strax innanför den syriska gränsen.

  Så kommer Meissan med den här artikeln som du refererar ovan och säger något helt annat. Vad är det som händer alltså? Vad ska man tro? Varför skulle USA börja dra öronen åt sig? För att de inte vågar utmana Ryssland alltför mycket? För att de börjar inse att de där terroristerna som de beväpnar slår tillbaka mot dem själva och det vill de inte ta längre? För att de nu inser att de inte har skapat fred i Libyen heller, utan att alla deras ingrepp leder till eländen som de själva drabbas av på olika sätt?

  Jag ser ingen logik i det här. Skulle Turkiet verkligen agera på egen hand, och riskera ett eget krig mot Syrien som de inte får stöd i från Nato?

  • #2 av Stan på 18 oktober, 2012 - 10:23

   Nej man vet inte vad man ska tro. Det är just så just nu. Ett par dagars tystnad om Syrien på SR Ekot tyder också på någon sorts omgruppering. Men den här insatsstyrkan under ledning av Ryssland är ju säkert verklig, och det är intressant att både Syrian Perspective och Meyssan nu för fram möjligheten av att den sätts in.
   Kan presidentvalet i USA ha med saken att göra? Att ”man” (de som styr och använder USA) tänker sig en desperat offensiv efter detta, och hur agerar i så fall Ryssland och Kina? För det är ju svårt att tänka sig att de som styr USA skulle börja uppträda anständigt och civiliserat, det är som att vänta sig att en varg skulle börja äta enbart gräs. Det är deras natur att oupphörligen sträva efter krig.
   Men en vändning kanske är möjlig, det finns kanske faktorer som inte syns utåt som spelar in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s