12 maj

Från Bagdad till Damaskus, May Almoudalal om imperialismens attacker på Irak och Syrien

– Syrien tog emot oss irakiska flyktingar med värme. Det säger May Almoudalal, bosatt i Damaskus. Hon lämnade Irak för sju år sedan när ockupationsmakterna underblåste de etnisk-religiösa motsättningarna och våldet eskalerade. Nu är hennes nya hemland utsatt för ett liknande försök att ”härska genom att söndra”. Trots den svåra situationen är hon optimist. Syrien har större möjligheter att stå emot imperialismen än vad Irak hade.

– Vi flyktingar från Irak var inledningsvis skräckslagna inför tanken att det som hände där också ska hända i Syrien. Med tiden har både syrierna och flyktingarna insett att det som händer är en del av imperialismens smutsiga spel. De väpnade gängen är desperata förlorare vars tid håller på att rinna ut.

nyhetsbanken.se Syriensanktioner oroar alliansfria

Den alliansfria rörelsen är djupt bekymrad över de ensidiga ekonomiska sanktioner som USA infört mot Syrien. Rörelsen uppmanar USA och Syrien att inleda en dialog som bygger på respekt och ömsesidigt intresse för folken i Syrien och USA.
Det framgår av slutdokumentet efter rörelsens ministermöte i veckan i egyptiska Sharm el-Sheikh. Mötet välkomnar också den fredsplan som lagts fram av Arabförbundet och FN och uppmanar alla parter att uppfylla de sex punkterna i fredsplanen.
USA införde sanktioner mot Syrien redan 2003, långt innan de nuvarande oroligheterna i landet startade. Även EU har nu infört ekonomiska sanktioner mot Syrien.

Oberoende bedömare anser ofta att sanktionerna ska ses som ett första steg för Västländer att bli av med en oönskad regering. Den oro som skapas genom sanktionerna kan senare användas som förevändning för militärt ingripande, så kallad humanitär intervention.
I Sverige stöder samtliga riksdagspartier sanktionerna mot Syrien.

Press TV 19,000 Syrian refugees return home from Turkey: Turkish government

The Turkish government has announced that nearly 19,000 Syrian refugees who fled violence into neighboring Turkey have now returned home.
  1. #1 av Kerstin på 13 maj, 2012 - 01:34

    Har för mig att man räknar med att omkring 1/2 miljon små barn dog pga brist på läkemedel och sjukhusresurser i Irak, som orsakades av de ekonomiska sanktionerna mot Irak, som pågick under omkring 10 år innan USA slog till och gick in Irak.

    Och Albright tyckte att det var värt det priset. Undrar om hon hade tyckt det om det hade handlat om hennes egna barn?

    • #2 av Stan på 13 maj, 2012 - 21:15

      Det är svårt att greppa omfattningen av de fruktansvärda brott som begåtts mot Irak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s